SKŁADNIKI
- 8 średnich, obranych ziemniaków,
- 200 g wędzonego boczku,
- 800 ml wywaru warzywnego,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 3 pory,
- 1 szklanka gęstej śmietany,
- 1,5 łyżki chrzanu,
- 1 ząbek czosnku,
- natka pietruszki,
- sól, świeżo mielony pieprz,
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Ziemniaki kroję w dosyć grubą kostkę. Oczyszczone pory kroję w plastry. Czosnek siekam.
- W dużym garnku rozgrzewam masło i dorzucam pokrojony boczek. Gdy zacznie mocno skwierczeć dodaję ziemniaki i lekko je solę. Gdy będą już podsmażone dodaję czosnek. Po kilku minutach pory. Następnie zalewam wszystko gorącym bulionem warzywnym lub jeśli nie mam bulionu po prostu gorącą wodą (wówczas dodaję pół łyżeczki soli).
- Gotuję wszystko ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec do zupy dodaję śmietanę wymieszaną z chrzanem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Posypuję obficie natką pietruszki.