Kategorie
Keto pieczywo

KETO CHLEBEK Z ZIOŁAMI

Ten chlebek kusi już podczas pieczenia. Zapach unosi się jeszcze w całym domu… podczas gdy chleb już zjedzony 😉

SKŁADNIKI na nieduży bochenek

  • 4 wiejskie jajka,
  • 3 łyżki wody,
  • 15 g mąki kokosowej,
  • 55 g łupiny babki jajowatej,
  • 100 g roztopionego, ostudzonego masła (u mnie klarowane),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 2-3 przeciśnięte ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki ulubionych ziół (szczypiorek, natka pietruszki, bazylia),
  • czarnuszka, kminek, koper włoski (opcjonalnie).

WYKONANIE

  1. Jajka ubijam, dodaję wodę i roztopione masło. Następnie dosypuję pozostałe składniki.
  2. Mieszam dokładnie i odstawiam na kilka minut. Przekładam do foremki (u mnie keksówka 15×30 cm) wysmarowanej masłem. Piekę w nagrzanym do 180C piekarniku przez 35-45 minut (chlebek musi być rumiany).
  3. Po wyjęciu z piekarnika czekam, aż chleb wchłonie wytopiony w trakcie pieczenia tłuszczyk. 
Makroskładniki w całości chleba
  • tłuszcze: ok. 111g
  • białka: ok. 28g
  • węglowodany: ok. 3g
  • kcal ok. 1129
W jednej kromce (chleb można podzielić na ok. 10-15 średniej grubości kromek): 
  • tłuszcze: ok. 11,1g
  • białka: ok. 3g
  • węglowodany:  ok. 0,3g
  • kcal ok. 112,9

* Uwaga!! Podczas stosowania składników zawierających babkę jajowatą warto pamiętać o przyjmowaniu większej ilości płynów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *