SKŁADNIKI na nieduży bochenek
- 4 wiejskie jajka,
- 3 łyżki wody,
- 15 g mąki kokosowej,
- 55 g łupiny babki jajowatej,
- 100 g roztopionego, ostudzonego masła (u mnie klarowane),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 2-3 przeciśnięte ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki ulubionych ziół (szczypiorek, natka pietruszki, bazylia),
- czarnuszka, kminek, koper włoski (opcjonalnie).
WYKONANIE
- Jajka ubijam, dodaję wodę i roztopione masło. Następnie dosypuję pozostałe składniki.
- Mieszam dokładnie i odstawiam na kilka minut. Przekładam do foremki (u mnie keksówka 15×30 cm) wysmarowanej masłem. Piekę w nagrzanym do 180C piekarniku przez 35-45 minut (chlebek musi być rumiany).
- Po wyjęciu z piekarnika czekam, aż chleb wchłonie wytopiony w trakcie pieczenia tłuszczyk.
Makroskładniki w całości chleba
- tłuszcze: ok. 111g
- białka: ok. 28g
- węglowodany: ok. 3g
- kcal ok. 1129
W jednej kromce (chleb można podzielić na ok. 10-15 średniej grubości kromek):
- tłuszcze: ok. 11,1g
- białka: ok. 3g
- węglowodany: ok. 0,3g
- kcal ok. 112,9
* Uwaga!! Podczas stosowania składników zawierających babkę jajowatą warto pamiętać o przyjmowaniu większej ilości płynów.