Kategorie
Keto wytrawnie

KETO TORTILLE Z CUKINII I CHEDDARA

To stała pozycja w naszym domu. Lubimy zarówno jako chipsy i jako tortille. Polecam!! 😉

SKŁADNIKI

  • 1-2 cukinie starte na średnich oczkach ok. 4 szklanek (mogą być ze skórką),
  • 140 g cheddara lub parmezanu,
  • 1 wiejskie jajko,
  • 1 czubata łyżka mąki kokosowej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • pieprz świeżo zmielony, ostra papryka (opcjonalnie).

WYKONANIE

Startą cukinię mieszam z solą i umieszczam na sicie, czekam 5-10 minut, aż odsączy się sok. Dodatkowo odciskam nadmiar płynu. Następnie cukinię, ser, jajko i mąkę mieszam dokładnie. Doprawiam pieprzem i papryką.

Z powstałego ciasta układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia* placki o średnicy ok. 10cm. Piekę w nagrzanym do 190-200°C piekarniku, aż tortille ładnie się zrumienią tj. ok 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam na blasze do wystudzenia.

 

*papier można wcześniej natłuścić masłem bądź oliwą.

Makro w jednej porcji (z przepisu wychodzi 6 sztuk):

  • tłuszcz ok. 7,5 g,
  • białko ok. 7 g,
  • węglowodany  ok. 3,6g,
  • błonnik 1,3 g,
  • ok. 106 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *