SKŁADNIKI
- 1-2 cukinie starte na średnich oczkach ok. 4 szklanek (mogą być ze skórką),
- 140 g cheddara lub parmezanu,
- 1 wiejskie jajko,
- 1 czubata łyżka mąki kokosowej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- pieprz świeżo zmielony, ostra papryka (opcjonalnie).
WYKONANIE
Startą cukinię mieszam z solą i umieszczam na sicie, czekam 5-10 minut, aż odsączy się sok. Dodatkowo odciskam nadmiar płynu. Następnie cukinię, ser, jajko i mąkę mieszam dokładnie. Doprawiam pieprzem i papryką.
Z powstałego ciasta układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia* placki o średnicy ok. 10cm. Piekę w nagrzanym do 190-200°C piekarniku, aż tortille ładnie się zrumienią tj. ok 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam na blasze do wystudzenia.
*papier można wcześniej natłuścić masłem bądź oliwą.
Makro w jednej porcji (z przepisu wychodzi 6 sztuk):
- tłuszcz ok. 7,5 g,
- białko ok. 7 g,
- węglowodany ok. 3,6g,
- błonnik 1,3 g,
- ok. 106 kcal.