SKŁADNIKI
- 4 wiejskie jajka,
- 200 g masła ekstra,
- 1,5 łyżki słodziku (erytrytol, ksylitol),
- 0,5 szklanki soku z cytryny,
- 1-2 łyżeczki skórki z cytryny (opcjonalnie).
WYKONANIE
- Jajka rozbijam w garnku, dodaję słodzik i sok z cytryny i delikatnie ubijam.
- Dodaję masło i stawiam na małym ogniu. Mieszam od czasu do czasu. Gdy masło rozpuści się, mieszam intensywniej do czasu, aż masa zgęstnieje (będzie przyklejać się grubszą warstwą do wypukłej strony łyżki).
- Uwaga! Nie doprowadzam do wrzenia!!
- Twaróg ma być ciepły, ale nie wrzący. Gdy masa zgęstnieje można przelać przez sitko albo zblendować, a następnie dodać skórkę z cytryny.
- Przelewam do miseczek i chłodzę 2-3 godziny (po tym czasie deser zastygnie i będzie miał konsystencję twarogu).
Makro w jednej porcji (ok. 1/4 szklanki):
- tłuszcze: ok. 9,5g
- białka: ok. 2g
- węglowodany: ok. 0,3g
- ok. 95 kcal