SKŁADNIKI
- 2 jajka,
- 125 ml wody,
- 25 g masła,
- 20 g złotego siemienia lnianego mielonego odtłuszczonego,
- 15 g łuski babki jajowatej,
- szczypta soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na leczenie keto w ebooku:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki blenduję do połączenia. Odstawiam na kilka minut. W tym czasie gotuję lekko osoloną wodę.
- Łyżkę stołową zanurzam w gotującej wodzie i nabieram odrobinę ciasta (ok. 1/3 łyżki). Umieszczam w garnku z wrzątkiem (porcja ciasta powinna sama odkleić się). Możemy wspomóc się drugą łyżką. Woda powinna delikatnie gotować się i nie może mocno wrzeć (najlepiej zmniejszyć ogień do minimum).
- Po kilku chwilach kluseczki delikatnie odwracam na drugą stronę. Jeszcze kilka chwil i wyławiam z pomocą łyżki cedzakowej.
MAKROSKŁADNIKI w całości – jedna porcja:
- białko 21 g
- tłuszcz 35 g
- węglowodany 1,8 g
- kalorie 441 kcal