MASA MAKOWA
- 200 g maku mielonego (suchego z woreczka)
- 200 ml gęstego mleczka / śmietanki / kremu kokosowego lub śmietanki 30-36%,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- ¼ łyżeczki aromatu migdałowego,
- 40 g masła lub oleju kokosowego,
- 1,5 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów,
- 20 g mąki migdałowej lub mąki kokosowej,
- 1-2 łyżki drobno posiekanych orzechów (opcjonalnie),
- szczypta soli.
CIASTO
- 4 jajka średniej wielkości,
- 300 g kefiru,
- 60 g mąki kokosowej,
- 15 g mielonego złocistego siemienia lnianego odtłuszczonego,
- 15 g łupiny babki jajowatej,
- 30 g rozpuszczonego masła,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- wanilia lub aromat waniliowy / śmietankowy,
- szczypta soli.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Składniki na ciasto mieszam do połączenia. Przekładam na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem. Ciasto dokładnie rozprowadzam, żeby uzyskać płaski placek (ok. 1 cm grubości). Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 170°C przez ok. 20 minut góra-dół (najlepiej obserwować, ciasto nie może zbytnio wyschnąć).
- W tym czasie przygotowujemy masę. Zaczynam od podgrzania mleka lub kremu/śmietanki kokosowej z masłem. Po kilku minutach dodaję mak. Mocno podgrzewam. Następnie dodaję pozostałe składniki. Dokładnie łączę.
- Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika. Możemy odwrócić na drugą stronę (wtedy przykrywamy papierem do pieczenia i ostrożnie odwracamy). Na ciasto przekładam masę makową, rozprowadzam zachowując margines ciasta z każdej strony i ostrożnie roluję (papier do pieczenia pomaga nadać odpowiedni kształt i uniknąć kontaktu z gorącym ciastem).
- Roladę zawijam w papier, na którym było pieczone ciasto. I kontynuuję pieczenie jeszcze przez ok. 10 minut.
- Jeśli zwijanie rolady z gorącym ciastem wydaje się kłopotliwe możemy najpierw pomagając sobie papierem do pieczenia zwinąć puste ciasto, lekko poluzować papier, żeby ciasto mogło odparować i odczekać kilka, kilkanaście minut. Następnie ostudzone lekko ciasto rolujemy z nadzieniem makowym i dalej postępujemy jak w pierwszym wariancie.
- Po upieczeniu przecinam papier otaczający roladę i po całkowitym ostudzeniu dekoruję lukrem. Lukier możemy przygotować z erytrolu w pudrze (słodzik możemy zmielić blenderem lub młynkiem do kawy). Dodaję sok z cytryny i mieszam energicznie do powstania gładkiej polewy. Jeśli lukier jest zbyt wodnisty dodaję więcej słodziku w pudrze, a jeśli zbyt gęsty odrobinę wody lub soku z cytryny.