SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE
- 4 jajka,
- 250 g twarogu sernikowego,
- 20 g mąki łubinowej lub kokosowej,
- 30 g mąki migdałowej,
- 20 g kakao,
- 15 g przyprawy korzennej lub cynamonu,
- 50 g rozpuszczonego ostudzonego smalcu/masła lub oleju kokosowego,
- 4-5 łyżek erytrolu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
MASA SERNIKOWA
- 600 g tłustego twarogu sernikowego,
- 3 jajka,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- 20 g mąki kokosowej,
- 10 g budyniu w proszku bez cukru lub mąki bambusowej (błonnika),
- ok. 50-70 ml soku cytryny,
- wanilia, aromat śmietankowy lub cytrynowy.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe łączę do uzyskania jednolitej masy.
- W odrębnej misce miksuję składniki na masę sernikową. Formę (ok. 20 x 30 cm) wykładam papierem do pieczenia. Przekładam na dno ⅔ ciasta czekoladowego, następnie całą masę sernikową. Na wierzch pozostałą część ciasta ciemnego, możemy lekko pomieszać robiąc esy floresy.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 160-170⁰C przez ok. 50 minut (najlepiej obserwować).
- Ostudzone ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą.
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednej porcji (20):
- białko 140 / 7 g,
- tłuszcz 264 / 13,2 g,
- węglowodany 50 / 2,5 g,
- kalorie 3160 / 158 kcal.