SKŁADNIKI
- 3 jajka,
- 80 g serka mascarpone,
- 80 g gęstej tłustej śmietany (najlepiej 36%),
- 30 g mielonego siemienia lnianego,
- 30 g mąki kokosowej,
- ok. 60 g (ćwiartka) jabłka,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- ewentualnie skórka z pomarańczy lub cytryny oraz szczypta cynamonu,
- tłuszcz do smażenia (masło klarowane, smalec gęsi lub domowy smalec),
- opcjonalnie erytrol w pudrze do posypania.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki miksuję. Na koniec dodaję pokrojone w drobną kostkę jabłko i mieszam.
- Placuszki smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor (odwracam, gdy ciasto wyraźnie zastygnie).
- Przed podaniem możemy oprószyć słodzikiem w pudrze.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (20)
- białko 40 / 2 g,
- tłuszcz 100 / 5 g,
- węglowodany 18 / 0,9 g,
- kalorie 1160 / 58 kcal.