SKŁADNIKI
- ok. 200 g mięsa z rosołu (najlepsze kawałki bez tłuszczyku),
- ok. 200 g dyni startej w cienkie plastry,
- 1-2 łyżki masła lub smalcu,
- 1 nieduża cebula,
- ok. 150 ml rosołu,
- ok. 150 g wędzonego boczku,
- 3 jajka,
- 120 g żółtego sera startego na dużych oczkach (u mnie gouda),
- przyprawy: ostra papryka, kolendra, kozieradka, rozmaryn, pieprz ziołowy,
- pieprz świeżo mielony, sól,
- garść natki pietruszki,
- płatki chili,
- do podania sos czosnkowy.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam tłuszcz. Smażę pokrojony boczek i cebulę.
- Następnie dodaję poszatkowaną dynię (jeśli użyjemy hokkaido nie musimy wcześniej obierać ze skórki). Posypuję solą, mieszam i smażę przez kilka minut. Dodaję pokrojone mięso oraz rosół. Mieszam.
- Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem kilka minut. Następnie dodaję przyprawy i natkę pietruszki.
- Jajka roztrzepuję z solą i pieprzem. Przelewam na patelnię. Posypuję startym serem, przykrywam i smażę na małym ogniu do momentu ścięcia jajka i rozpuszczenia sera. Podaję z sosem czosnkowym.