SKŁADNIKI
- 250 g twarogu,
- szczypta soli,
- szczypta sody,
- 3 łyżki (lub więcej) erytrolu,
- ok. 50 g masła,
- wanilia lub aromat śmietankowy / waniliowy / migdałowy
- 2-3 łyżki maku zmielonego na sucho,
- 2 żółtka,
- 1-2 łyżki mąki migdałowej.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Twaróg przekładam do miski, dodaję szczyptę soli, szczyptę sody i za pomocą widelca rozdrabniam ser.
- Miskę przykrywam i zostawiam na 2-3 godziny.
- Po tym czasie przekładam na patelnię lub do większego rondla i podgrzewam mieszając. Następnię dodaję słodzik i masło i cały czas mieszam. Wsypuję mak oraz dodaję aromat lub wanilię i łączę.
- Gdy masa zacznie bulgotać zdejmuję z ognia. Dodaję dwa żółtka i mieszam energicznie. Stawiam na średnim ogniu i podgrzewam mieszając cały czas. Po kilku minutach masa stanie się gęstsza i możemy przestać podgrzewać.
- Na koniec wsypuję 1-2 łyżki mąki i łączę. Masę przekładam do formy silikonowej tzw. “keksówki”. Wstawiam do lodówki/zamrażalnika do całkowitego zastygnięcia.
- Wyjmuję z formy i kroję na 16 porcji.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (16):
- białko 64 / 4 g,
- tłuszcz 109 / 6,8 g,
- węglowodany 14 / 0,9 g,
- kalorie 1291 / 81 kcal.