Kategorie
Keto desery

KETO KRÓWKI Z MAKIEM

Zachwycają smakiem, teksturą i prostotą wykonania. Absolutnie polecam! 😉

SKŁADNIKI

Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:

WYKONANIE

  1. Twaróg przekładam do miski, dodaję szczyptę soli, szczyptę sody i za pomocą widelca rozdrabniam ser.
  2. Miskę przykrywam i zostawiam na 2-3 godziny. 
  3. Po tym czasie przekładam na patelnię lub do większego rondla i podgrzewam mieszając. Następnię dodaję słodzik i masło i cały czas mieszam. Wsypuję mak oraz dodaję aromat lub wanilię i łączę.
  4. Gdy masa zacznie bulgotać zdejmuję z ognia. Dodaję dwa żółtka i mieszam energicznie. Stawiam na średnim ogniu i podgrzewam mieszając cały czas. Po kilku minutach masa stanie się gęstsza i możemy przestać podgrzewać.
  5. Na koniec wsypuję 1-2 łyżki mąki i łączę. Masę przekładam do formy silikonowej tzw. “keksówki”. Wstawiam do lodówki/zamrażalnika do całkowitego zastygnięcia.
  6. Wyjmuję z formy i kroję na 16 porcji.   
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (16): 
  • białko 64 / 4 g, 
  • tłuszcz 109 / 6,8 g, 
  • węglowodany 14 / 0,9 g,
  • kalorie 1291 / 81 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *