Kategorie
Keto desery

DYNIOWY PLACEK Z PATELNI

Baza do pysznych keto deserów.. Możemy przygotować także w wersji wytrwanej zamiast przyprawy korzennej i słodziku dodać np. zioła i odrobinę ostrej papryki 😉

SKŁADNIKI

*możemy wykorzystać także upieczoną dynię oraz dowolną jej odmianę

Dodatki

  • garść posiekanych orzechów pekan, 
  • 2-3 łyżki śmietany połączonej z cynamonem,
  • opcjonalnie 1-2 łyżki kwaśnej konfitury bez cukru (np. śliwkowej).

Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:

WYKONANIE

  1. Dynię blenduję z żółtkami. Dodaję sypkie składniki i jeszcze przez kilka chwil miksuję do połączenia. Na patelni podgrzewam tłuszcz.
  2. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie delikatnie łączę z masą dyniową.
  3. Ciasto przekładam na patenią. Zmiejszam ogień do minimum, przykrywam i smażę, aż masa całkowicie zastygnie.
  4. Jeśli chcemy zrumienić z obu stron, możemy usmażyć mniejsze placki i odwrócić na drugą stronę.
  5. Podaję ze śmietaną połączoną z cynamonem odrobiną konfitury bez cukru i orzechami pekan.
Makroskładniki w całości (bez dodatków):
  • białko 29 g,
  • tłuszcz 66 g,
  • węglowodany 13 g,
  • kalorie 760 kcal. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *