SKŁADNIKI
- 120 g dyni hokkaido (gotowanej i odsączonej)*,
- 3 jajka,
- 2 łyżki mąki migdałowej,
- 1 łyżka mąki bambusowej / błonnika bambusowego,
- ćwierć łyżeczki przyprawy do piernika,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- opcjonalnie 1 łyżka erytrolu,
- 1-2 łyżki tłuszczu do smażenia (np. masło klarowane).
*możemy wykorzystać także upieczoną dynię oraz dowolną jej odmianę
Dodatki
- garść posiekanych orzechów pekan,
- 2-3 łyżki śmietany połączonej z cynamonem,
- opcjonalnie 1-2 łyżki kwaśnej konfitury bez cukru (np. śliwkowej).
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Dynię blenduję z żółtkami. Dodaję sypkie składniki i jeszcze przez kilka chwil miksuję do połączenia. Na patelni podgrzewam tłuszcz.
- Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie delikatnie łączę z masą dyniową.
- Ciasto przekładam na patenią. Zmiejszam ogień do minimum, przykrywam i smażę, aż masa całkowicie zastygnie.
- Jeśli chcemy zrumienić z obu stron, możemy usmażyć mniejsze placki i odwrócić na drugą stronę.
- Podaję ze śmietaną połączoną z cynamonem odrobiną konfitury bez cukru i orzechami pekan.
Makroskładniki w całości (bez dodatków):
- białko 29 g,
- tłuszcz 66 g,
- węglowodany 13 g,
- kalorie 760 kcal.