SKŁADNIKI
- 200 g tłustego twarogu,
- 2 żółtka,
- 15 g mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego złocistego,
- 15-20 g mąki (błonnika) bambusowej,
- 10-15 g gumy guar,
- szczypta soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Do twarogu dodaję żółtka i łączę. Następnie sypkie składniki i mieszam, aż powstanie gęste plastyczne ciasto.
- Dalej postępuję podobnie jak przy tradycyjnych kopytkach – roluję porcję ciasta (najlepiej zwilżonymi dłońmi) i kroję. Wrzucam do gotującej, osolonej wody i gotuję (od momentu wrzenia) ok. 3-4 minut na niedużym ogniu. Następnie wyjmuję z wody.
- Kopytka znakomicie smakują smażone z cebulą i/lub skwarkami lub z masłem oraz w wersji na słodko z tłustą śmietaną i owocami.
Makroskładniki w całości (bez dodatków):
- białko 43 g,
- tłuszcz 30 g,
- węglowodany 8,3 g,
- kalorie 518 kcal.