SKŁADNIKI
- 400 g twarogu sernikowego,
- 300-400 g śmietany (lub gęstego jogurtu greckiego naturalnego),
- 2-3 łyżki (lub więcej) erytrolu w pudrze,
- sok z połowy cytryny,
- wanilia lub aromat waniliowy,
- 60-70 g wiórków kokosowych,
- 30 g masła,
- garść posiekanych migdałów i orzechów pekan lub włoskich,
- opcjonalnie kilka malin do dekoracji,
- oraz 3 słoiki o pojemności ok. 300 ml (lub 5-6 mniejszych).
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Na patelni na średnim ogniu podgrzewam wiórki kokosowe. Mieszam od spodu, aż zrumienią się. Zdejmuję z ognia i dodaję pokrojone i miękkie masło (można także dla wzbogacenia smaku dodać szczyptę soli). Dokładnie łączę. Odstawiam do ostudzenia.
- Do twarogu dodaję śmietanę lub jogurt oraz słodzik, sok z cytryny i wanilię. Mieszam.
- Do każdego słoika wsypuję na dno po 2 łyżki zrumienionych wiórków kokosowych, następnie po 2-3 łyżki masy twarogowej, posiekane migdały / orzechy, ponownie masę sernikową, wiórki kokosowe, masę sernikową i na koniec wiórki i odrobinę orzechów.
- Przed podaniem możemy udekorować świeżymi malinami lub konfiturą bez dodatku cukru.
Makroskładniki w całości / w jednym słoiku (jeśli podzielimy na trzy):
- białko 57 / 19 g,
- tłuszcz 198 / 67 g,
- węglowodany 36 / 12 g,
- kalorie 2193 / 731 kcal.