Bułeczki rozchodzą się błyskawicznie, jak na świeże bułeczki przystało, więc warto przygotować więcej 😉
W wersji z konfiturą również smakują wybornie. Możemy także pokombinować z innymi dodatkami (np. kawałkami gorzkiej czekolady).
SKŁADNIKI
- 4 jajka,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- 400 g tłustego twarogu,
- 40 g rozpuszczonego ostudzonego masła,
- 35-40 g
- mąki migdałowej,
- 15 g mąki bambusowej / błonnika bambusowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- opcjonalnie skórka z cytryny,
- wanilia lub aromat śmietankowy / waniliowy / cytrynowy,
- ok. 80 g (lub więcej) świeżych malin i/lub konfitura malinowa bez cukru dodanego,
- opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Do twarogu dodaję jajka i rozpuszczone masło i belnduję do połączenia. Następnie dodaję sypkie składniki, skórkę z cytryny, wanilię lub aromat i łączę.
- Masę przekładam do foremek do tartaletek (u mnie 6). Na wierzchu układam maliny lub konfiturę malinową (wtedy delikatnie mieszam, żeby połączyć z masą twarogową). Bułeczki możemy posypać odrobiną wiórków kokosowych.
- Foremki układam na blasze i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę “góra-dół” w temp. 170ºC przez ok. 30 minut (najlepiej obserwować)
Makroskładniki w całości / w jednej bułce (6):
- białko 99 / 16,5 g,
- tłuszcz 110 / 18,3 g,
- węglowodany 24 / 4 g,
- kalorie 1490 / 248,3 kcal