SKŁADNIKI
- 130 g masła orzechowego,
- 15 g mąki kokosowej lub 20 g mąki migdałowej,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 40-50 g posiekanej gorzkiej czekolady,
- 20 g erytrolu,
- cynamon.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Masło orzechowe, mąkę, szczyptę soli, jajko, erytrol i cynamon mieszam od połączenia. Na koniec dodaję posiekaną czekoladę i mieszam.
- Z powstałej masy lepię kulki, które spłaszczam układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 160°C ok. 10-15 minut (aż ciastka lekko zrumienią się.
Makroskładniki w całości / w jednym ciastku (5):
- białko ok. 28 / 5,6 g
- tłuszcz ok. 119 / 24 g
- węglowodany ok. 21 / 4,2 g,
- kalorie ok. 1277 / 255,4 kcal.