SKŁADNIKI
Ciasto
- 30 g tahini,
- 20 g miękkiego masła,
- 1 łyżka gęstej śmietany,
- 10 g wiórków kokosowych,
- 10 g mąki kokosowej,
- 10 g nasion słodkiej bazylii lub chia,
- 10 g erytrolu w pudrze,
- szczypta soli.
Masa
- 400 g tłustego twarogu,
- 100 g gęstej śmietany lub jogurtu greckiego,
- 40 g tahini,
- 20 g erytrolu w pudrze,
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wody,
- 1-2 łyżki kwaśnej konfitury bez cukru (np. śliwkowej, porzeczkowej, wiśniowej) lub garść świeżych owoców np. malin lub borówek.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Składniki na spód łączę i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do lodówki. W tym czasie blenduję twaróg, jogurt/śmietanę, tahini i słodzik. Na koniec dodaję rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Delikatnie łączę z masą twarogową. Przekładam na zastygnięty spód. Ewentualnie wcześniej smaruję 2 łyżkami kwaśnej konfitury bez cukru i/lub dekoruję świeżymi malinami lub borówkami.
- Przed podaniem posypuję startą gorzką czekoladą z orzechami.
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednym kawałku (8):
- białko 95 / 11,9 g,
- tłuszcz 118 / 14,8 g,
- węglowodany 24 / 3 g,
- kalorie 1564 / 195,5 kcal.