SKŁADNIKI
- ok. 300-350 g pokrojonej w kostkę kiełbasy,
- 2-3 łyżki tłuszczu (masło klarowane, smalec lub olej kokosowy),
- 1 nieduża cebula,
- ok. 200-250 g dyni (u mnie hokkaido),
- kilka pieczarek,
- kawałek selera korzeniowego,
- ćwierć czerwonej papryki,
- 4-5 liści kapusty pekińskiej,
- ok. 900 ml gorącego rosołu,
- 1 szklanka passaty pomidorowej,
- garść natki pietruszki,
- liść laurowy, ziele angielskie,
- 1 przeciśnięty ząbek czosnek,
- mielona kolendra, kurkuma, ostra papryka,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- W garnku rozpuszczam tłuszcz. Dodaję pokrojoną cebulę oraz kiełbasę.
- Po kilku minutach smażenia dodaję pokrojoną dynię, paprykę, pieczarki, kapustę pekińską oraz starte na dużych oczkach wiórki selera.
- Solę i mieszam od czasu do czasu. Gdy warzywa będą lekko zrumienione dodaję rosół, passatę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprowadzam do zagotowania. Przykrywam i gotuję na małym ogniu przez kilkanaście minut.
- Dodaję przyprawy i ewentualnie doprawiam solą. Jeszcze chwilę gotuję na niedużym ogniu. Na koniec posypuję pietruszką.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (4):
- Tłuszcz 113 / 28,3 g
- Białko 147 / 36,8 g
- Węglowodany 32 / 8 g
- Kalorie 1780 / 445 kcal