SKŁADNIKI
- 2-3 łyżki tłuszczu (masło klarowane, smalec lub olej kokosowy),
- 700 g mielonego mięsa wołowego,
- ok. 200-250 g dyni (u mnie hokkaido),
- pół czerwonej papryki,
- 300 ml mleczka kokosowego,
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku,
- kurkuma, ostra papryka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa,
- gałązka rozmarynu,
- skórka z limonki,
- sok z cytryny,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Na obszernej patelni rozpuszczam tłuszcz. Dodaję mielone mięso i smażę mieszając co jakiś czas. Gdy mięso zacznie tracić różowy kolor dodaję pokrojoną dynię oraz paprykę. Lekko posypuję solą i mieszam.
- Dodaję przeciśnięty czosnek oraz mleczko. Doprowadzam do zagotowania. Przykrywam i duszę na małym ogniu przez kilkanaście minut. Na koniec dodaję porwaną gałązkę rozmarynu i przyprawy. Jeszcze chwilę gotuję na małym ogniu. Posypuję startą skórką z limonki, doprawiam do smaku sokiem z cytryny oraz ewentualnie solą. Przed podaniem posypuję pietruszką.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (4):
- Tłuszcz 123 / 30,8 g
- Białko 166 / 41,5 g
- Węglowodany 18 / 4,5 g
- Kalorie 2065 / 516,3 kcal