SKŁADNIKI
- 500 g twarogu sernikowego,
- 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml wody,
- 3-4 łyżki erytrolu (najlepiej w pudrze),
- wanilia lub aromat waniliowy, śmietankowy lub pomarańczowy.
SPÓD
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie),
- 1 łyżka mąki kokosowej,
- 1 łyżka kakao,
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżki masła lub oleju kokosowego.
Ewentualnie jako polewa rozpuszczona czekolada.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Do twarogu sernikowego dodaję słodzik, wanilię i/lub aromat oraz rozpuszczoną żelatynę i mieszam intensywnie. Odstawiam.
- Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Następnie dodaję żółtka i słodzik. Na koniec sypkie składniki i delikatnie łączę. Na patelni (24 cm) podgrzewam tłuszcz, przekładam ciasto i smażę na bardzo małym ogniu z obu stron (odwracam, gdy ciasto będzie ścięte).
- Z ciasta wykrawam spód, którym wypełniam dno formy, w której będzie deser (u mnie keksówka). Nasączam kawą. Na ciasto przekładam masę sernikową, a na wierzch pozostałe kawałki ciasta dociskając do masy i również nasączam kawą. Wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia najlepiej na całą noc.
- Następnie za pomocą noża oddzielam od naczynia, przykrywam deską i odwracam. Dzielę na porcje, ewentualnie polewam rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Makroskładniki w całości (bez polewy czekoladowej):
- białko 83 g,
- tłuszcz 130 g,
- węglowodany 21 g,
- kalorie 1592 kcal.