SKŁADNIKI
- 250 g startej na grubych oczkach dyni hokkaido,
- 120 g sera cheddar,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki łubinowej,
- 2 łyżki oliwy plus do natłuszczenia papieru,
- sól (ćwierć łyżeczki lub więcej),
- ostra papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa, kumin, rozmaryn,
- świeżo mielony pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Startą dynię, ser, jajko, mąkę i oliwę mieszam dokładnie. Doprawiam przyprawami.
- Z powstałego ciasta układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia cienkie placki (u mnie 4). Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 15-20 minut w temp.170-180°C, aż lekko zrumienią się.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (4):
- białko 45 / 11,3 g,
- tłuszcz 68 / 17 g,
- węglowodany 14 / 3,5 g,
- kalorie 860 / 215 kcal.