SKŁADNIKI
- 200 g (1 opakowanie) serka wiejskiego ziarnistego*,
- 4 jajka*,
- 20 g rozpuszczonego masła / oleju kokosowego,
- 20-30 g erytrolu,
- 35 g mąki kokosowej,
- 10 g łupiny babki jajowatej,
- 10 g waniliowego / śmietankowego budyniu w proszku,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150 g jagód,
- 1 łyżka startej skórki z cytryny,
- szczypta soli,
- zmielony erytrol do posypania ciasta.
*w temperaturze pokojowej
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto miksuję. Dodaję jagody i delikatnie mieszam.
- Ciasto przekładam do tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do nagranego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 170°C przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).
- Po ostudzeniu posypuję słodzikiem w pudrze.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (16):
- białko 53 / 3,3 g,
- tłuszcz 69 / 4,3 g,
- węglowodany 30 / 1,9 g,
- kalorie 988 / 62 kcal.