SKŁADNIKI
- 400 g mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa),
- 300 g cukinii startej na dużych oczkach,
- 100 g sera cheddar startego na drobnych oczkach,
- 2-3 jajka (u mnie 2 rozm. M),
- pół cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka mąki kokosowej lub migdałowej (ewentualnie odrobinę więcej, jeśli jajka były duże),
- przyprawy: pieprz ziołowy, odrobina kuminu, ostra papryka, kolendra mielona, świeżo mielony pieprz, natka pietruszki i/lub koperek,
- sól,
- tłuszcz do smażenia (smalec gęsi, masło klarowane).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Cukinię posypuję solą, mieszam i odstawiam.
- W tym czasie smażę drobno pokrojoną cebulę. Odstawiam do ostudzenia.
- Cukinię mocno odsączam i przekładam do innej miski. Dodaję mięso, usmażoną cebulę, rozdrobniony czosnek oraz ser, mąkę i przyprawy. Mieszam do powstania jednolitej masy, z której lepię kotlety.
- Smażę na średnim ogniu z obu stron złoty kolor.
Makroskładniki w całości / w jednym kotlecie (8):
- białko 108 / 13,5 g,
- tłuszcz 84 / 10,5 g,
- węglowodany 14 / 1,8 g,
- kalorie 1244 / 156 kcal.