SKŁADNIKI
- skórka z jednej cytryny,
- ok. 200 ml soku z cytryn (z ok. 4-5 cytryn),
- kilkanaście lub więcej kostek lodu,
- 2-3 łyżki erytrolu (najlepiej w pudrze),
- garść świeżej bazylii.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Sok z cytryny przelewam do silikonowych foremek na muffiny i zamrażam. Następnie przekładam zamrożone kostki cytrynowe do malaksera. Dodaję zwykłe kostki lodu, słodzik i skórkę z cytryny.
- Rozdrabniam/miksuję do całkowitego połączenia i napuszenia.
- Połowę masy przekładam do trzech pucharków. Do pozostałej masy dodaję bazylię i miksuję do połączenia.
- Powstałe w ten sposób lody bazyliowe dzielę na trzy porcje i przekładam do wcześniej przygotowanych pucharków z lodami cytrynowymi.