Kategorie
Keto wytrawnie

SZYBKI OBIAD NA LATO RYBA W WARZYWACH

Szybkie rozwiązanie do zrobienia w kilkanaście minut 💖

SKŁADNIKI

  • ok. 400 g filetów z ryby bez skóry np. mintaj, dorsz, halibut (zamrożoną rybę wcześniej rozmrażam),
  • 1 nieduży por,
  • 1-2 marchewki,
  • pół selera,
  • pół cukinii (lub jedna nieduża),
  • ćwierć kapusty pekińskiej,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyżki masła plus kilka skrawków do posypania ryby,
  • koperek,
  • opcjonalnie odrobina soku i skórki z cytryny,
  • sól i pieprz.

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:

WYKONANIE

  1. Jeśli ryba była mrożona rozmrażam. Dzielę na mniejsze kawałki i posypuję solą, pieprzem i odstawiam. 
  2. Na patelni podgrzewam tłuszcz. 
  3. Dodaję pokrojone warzywa, zaczynając od pora. Kolejno dodaję resztę pokrojonych w słupki warzyw, na koniec delikatniejsze części kapusty pekińskiej. Delikatnie oprószam solą i smażę, aż warzywa odrobinę stracą jędrność.
  4. Układam wcześniej przygotowane kawałki ryby. Posypuję skrawkami masła. Zmniejszam ogień, przykrywam i duszę przez kilka minut. 
  5. Następnie odwracam rybę i kontunuuję duszenie jeszcze przez kilka minut. Ryba musi rozpadać się pod naciskiem widelca. 
  6. Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny. Posypuję koperkiem i cienko pokrojonym porem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *