SK艁ADNIKI
- ok. 400 g filet贸w z ryby bez sk贸ry np. mintaj, dorsz, halibut (zamro偶on膮 ryb臋 wcze艣niej rozmra偶am),
- 1 niedu偶y por,
- 1-2 marchewki,
- p贸艂 selera,
- p贸艂 cukinii (lub jedna niedu偶a),
- 膰wier膰 kapusty peki艅skiej,
- 1 艂y偶ka oleju kokosowego,
- 2 艂y偶ki mas艂a plus kilka skrawk贸w do posypania ryby,
- koperek,
- opcjonalnie odrobina soku i sk贸rki z cytryny,
- s贸l聽i聽pieprz.
*聽podlinkowane (pogrubione) produkty mo偶esz kupi膰 taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Wi臋cej prostych pomys艂贸w na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Je艣li ryba by艂a mro偶ona rozmra偶am. Dziel臋 na mniejsze kawa艂ki i posypuj臋 sol膮, pieprzem i odstawiam.聽
- Na patelni podgrzewam t艂uszcz.聽
- Dodaj臋 pokrojone warzywa, zaczynaj膮c od pora. Kolejno dodaj臋 reszt臋 pokrojonych w s艂upki warzyw, na koniec delikatniejsze cz臋艣ci kapusty peki艅skiej. Delikatnie opr贸szam sol膮 i sma偶臋, a偶 warzywa odrobin臋 strac膮 j臋drno艣膰.
- Uk艂adam wcze艣niej przygotowane kawa艂ki ryby. Posypuj臋 skrawkami mas艂a. Zmniejszam ogie艅, przykrywam i dusz臋 przez kilka minut.聽
- Nast臋pnie odwracam ryb臋 i kontunuuj臋 duszenie jeszcze przez kilka minut. Ryba musi rozpada膰 si臋 pod naciskiem widelca.聽
- Przed podaniem mo偶na skropi膰 sokiem z cytryny. Posypuj臋 koperkiem i cienko pokrojonym porem.