SKŁADNIKI
- ok. 400 g filetów z ryby bez skóry np. mintaj, dorsz, halibut (zamrożoną rybę wcześniej rozmrażam),
- 1 nieduży por,
- 1-2 marchewki,
- pół selera,
- pół cukinii (lub jedna nieduża),
- ćwierć kapusty pekińskiej,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 2 łyżki masła plus kilka skrawków do posypania ryby,
- koperek,
- opcjonalnie odrobina soku i skórki z cytryny,
- sól i pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Jeśli ryba była mrożona rozmrażam. Dzielę na mniejsze kawałki i posypuję solą, pieprzem i odstawiam.
- Na patelni podgrzewam tłuszcz.
- Dodaję pokrojone warzywa, zaczynając od pora. Kolejno dodaję resztę pokrojonych w słupki warzyw, na koniec delikatniejsze części kapusty pekińskiej. Delikatnie oprószam solą i smażę, aż warzywa odrobinę stracą jędrność.
- Układam wcześniej przygotowane kawałki ryby. Posypuję skrawkami masła. Zmniejszam ogień, przykrywam i duszę przez kilka minut.
- Następnie odwracam rybę i kontunuuję duszenie jeszcze przez kilka minut. Ryba musi rozpadać się pod naciskiem widelca.
- Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny. Posypuję koperkiem i cienko pokrojonym porem.