SKŁADNIKI
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- pół surowego brokuła (ok. 200-250 g),
- ok. 200 g pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki majonezu,
- 2 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1-2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka masła,
- opcjonalnie odrobina soku z cytryny,
- garść natki pietruszki,
- sól i pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam tłuszcz. Wrzucam pokrojone w plastry pieczarki i brokuł. Smażę z każdej strony, aż lekką zrumienią się i stracą jędrność. Na koniec dodaję posiekany czosnek i sól i jeszcze przez chwilę smażę. Zdejmuję z ognia do ostudzenia.
- Do ostudzonych pieczarek i brokuła dodaję pokrojone w grubą kostkę jajka.
- Do majonezu dodaję, śmietanę, musztardę oraz sól i pieprz. Mieszam i dodaję do wcześniej przygotowanych składników. Jeszcze natka pietruszki i łączę.
- Przed podaniem najlepiej schłodzić.
Makroskładniki w całości:
- białko 49 g,
- tłuszcz 111 g,
- węglowodany 16 g,
- kalorie 1258 kcal.