SKŁADNIKI
- 1 nieduży kalafior,
- ok. 700 ml rosołu lub wywaru mięsnego,
- 1-2 łyżki soku z cytryny, opcjonalnie odrobina skórki z cytryny,
- 200 g sera feta,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki masła,
- 1-2 ząbki czosnku,
- pęczek kopru,
- sól, świeżo mielony pieprz,
- 4 jajka ugotowane na twardo.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- W głębokim garnku układam podzielonego na mniejsze części kalafiora. Dodaję także łodygi i liście. Zalewam rosołem lub wywarem. Doprowadzam do zagotowania, przykrywam i gotuję na mniejszym ogniu, aż kalafior lekko zmięknie.
- Zdejmuję z ognia. Dodaję fetę i blenduję do uzyskania zupy krem. Dodaję przeciśnięty czosnek, masło i przyprawy. Jeszcze przez chwilę podgrzewam na małym ogniu. Na koniec dodaję posiekany koperek.
- Podaję z jajkiem podzielonym na ćwiartki.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (4):
- Białko 112 / 28 g,
- Tłuszcz 132 / 33 g,
- Węglowodany 32 / 8 g,
- Kalorie 1778 / 444,5 kcal.