SKŁADNIKI
- 4 jajka*,
- 1 żółtko,
- 130 g mleczka kokosowego,
- 30 g mąki kokosowej,
- 15 g wiórków kokosowych,
- 20 g mąki bambusowej / błonnika bambusowego,
- 25 g rozpuszczonego, ostudzonego oleju kokosowego,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- opcjonalnie wanilia,
- odrobina skórki z cytryny,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- garść (ok. 80 g) truskawek lub innych owoców.
w temperaturze pokojowej
KRUSZONKA
- 10 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej,
- 15 g mąki kokosowej,
- 25 g drobnych wiórków kokosowych,
- 1 białko (pozostałe z ciasta),
- szczypta soli,
- 1-2 łyżki erytrolu.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto łączę do uzyskania jednolitej masy. Przekładam do tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Układam pokrojone truskawki.
- Łączę wszystkie składniki na kruszonkę. Posypuję ciasto.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 170ºC przez 40 minut (do suchego patyczka).
MAKROSKŁADNIKI W CAŁOŚCI / W JEDNEJ PORCJI (16):
- białko ok. 39 / 2,4 g,
- tłuszcz ok. 110 / 6,9 g,
- węglowodany 17 / 1,1 g,
- kalorie 1274 / 79,6 kcal.