SKŁADNIKI
- 1 średniej wielkości cykoria,
- 200 g fety (owczej lub koziej),
- kilka włoskich orzechów,
- kilka truskawek.
SOS
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki octu balsamicznego,
- opcjonalnie pół łyżeczki kremu na bazie octu balsamicznego,
- 1 ząbek czosnku.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Łączę wszystkie składniki na sos. Cykorię oczyszczam odcinając grubszą łodyżkę.
- Odrywam liście, które można zanurzyć na kilka minut w słonej wodzie, jeśli uznamy, że przeszkadza nam goryczkowaty posmak cykorii (po moczeniu należy osuszyć).
- Liście/łódeczki układam na półmisku. Wypełniam fetą, truskawkami, orzechami, polewam sosem orzechowym i gotowe!.
Makroskładniki w całości:
- białko 45 g,
- tłuszcz 94 g,
- węglowodany 15 g,
- kalorie 1088 kcal