SKŁADNIKI
- 300 g tłustego twarogu mielonego,
- 2 łyżki (lub więcej) erytrolu,
- 1 cytrynowa galaretka bez cukru,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- ok. 80-100 ml wody do rozpuszczenia galaretki i żelatyny,
- sok z jednej cytryny (ewentualnie także skórka),
- opcjonalnie wanilia.
POLEWA
- 50-60 g śmietanki/kremu kokosowego (gęstego mleczka) lub śmietanki 36%,
- 50-60 g miąższu kokosowego,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- opcjonalnie skórka z cytryny,
- 1-1,5 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego,
- opcjonalnie 1-2 łyżki erytrolu.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Żelatynę, galaretkę i słodzik wsypuję do głębokiej miski i zalewam wrzątkiem. Mieszam do rozpuszczenia. Dodaję twaróg, sok z cytryny i dokładnie łączę. Przelewam do formy typu „keksówka” (można lekko natłuścić) i wstawiam do zamrażalnika.
- Do rondelka przekładam wszystkie składniki na polewę. Podgrzewam i mieszam do całkowitego połączenia (nie trzeba doprowadzać do zagotowania).
- Masę serową kroję na porcje/batony i zanurzam w polewie. Ponownie wstawiam do zamrażalnika.
- Można schłodzić mocniej, wtedy batony będą stanowiły wspaniałe orzeźwienie i ochłodzenie w upalne dni.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (7):
- Białko 40 / 5,7 g,
- Tłuszcz 94 / 13,4 g,
- Węglowodany 14 / 2 g,
- Kalorie 1060 / 151 kcal.