SKŁADNIKI
- 4 jajka,
- 160 g tłustego twarogu,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 10 g mąki migdałowej,
- 20 g mąki bambusowej / błonnika bambusowego,
- 25 g łupiny babki jajowatej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ćwierć łyżeczki soli,
- mak lub sezam do posypania,
- opcjonalnie zioła.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej pomysłów na keto pieczywo znajdziesz w tym eBooku:
WYKONANIE
- W misce umieszczam twaróg, oliwę, ocet oraz jajka i blenduję do połączenia. Następnie dodaję pozostałe, sypkie składniki i kontynuuję blednowanie do uzyskania jednolitej masy. Odstawiam na 10 minut.
- Z ciasta lepię kulki, Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam i robię otwór. Posypuję makiem lub sezamem.
- Piekę w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 20-30 minut (najlepiej obserwować). Po upieczeniu studzę na kratce.
Makroskładniki w całości / w jednym bajglu (4):
- białko 54 / 13,5 g,
- tłuszcz 58 / 14,5 g,
- węglowodany 9 / 2,3 g,
- kalorie 848 / 212 kcal.