CIASTO
- 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie),
- 40 g rozpuszczonego masła,
- 40 g mąki kokosowej,
- 10 g kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opcjonalnie aromat rumowy lub szczypta cynamonu,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- szczypta soli.
Tortownica 20 cm
MASA I PRZEŁOŻENIE
- 330 ml śmietanki 30%,
- 250 g serka mascarpone,
- 2-3 łyżki erytrolu w pudrze,
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wody,
- 200-250 ml bardzo mocnego espresso
oraz
- konfitura bez cukru,
- garść malin,
- odrobina czekolady.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtka łączę do uzyskania jednolitej masy. Następnie sypkie składniki i delikatnie miksuję. Na koniec rozpuszczone ostudzone masło.
- Przekładam do tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku w temp. 160-170ºC przez 30-40 minut.
- Studzę na kratce. Następnie kroję na trzy części tj. trzy blaty.
- W głębokiej misce umieszczam mascarpone, śmietankę oraz słodzik i miksuję do połączenia. Następnie ostudzoną kawę i rozpuszczoną żelatynę. Odstawiam do lekkiego zastygnięcia. Następnie energicznie miksuję, żeby napuszyć masę.
- Pierwszy blat ciasta układam na dnie tortownicy. Nasączam kawą lub herbatą np. z z dodatkiem rumu.
- Przykrywam konfiturą, a następnie 1/3 masy kawowej. Ponownie blat ciasta , nasączam i przykrywam masą. I tak postępuję do wykorzystania masy.
- Dekoruję owocami i czekoladą. Odstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia.