SKŁADNIKI
Ciasto
- 600 g cukinii (2 sztuki),
- 1 niepełna łyżeczka soli do posypania cukinii,
- 4 jajka,
- 2 łyżki oliwy,
- 100 g startej żółtego sera,
- 2 łyżki mąki łubinowej,
- odrobina ostrej papryki,
- opcjonalnie jeszcze szczypta soli, pieprz.
Farsz
- 200-250 g śmietankowego serka (Almette, Twój smak itp.),
- 2 łyżki chrzanu,
- 100 g łososia wędzonego,
- 1-2 ogórki kiszone lub konserwowe,
- garść posiekanego koperku i/lub natki pietruszki,
- odrobina soku z cytryny,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Cukinię kroję lub ścieram w cienkie plastry. Posypuję solą i odstawiam na kilkanaście minut, aż oddzieli się sok.
- Następnie odsączam, dodaję pozostałe składniki na ciasto, mąkę, jajka, ser i oliwę oraz pieprz i paprykę. Dokładnie mieszam.
- Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, można lekko natłuścić oliwą. Rozprowadzam równomiernie.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160-170ºC przez ok. 15-20 minut do (najlepiej obserwować, ciasto musi być lekko zarumienione).
- Do serka dodaję chrzan, ewentualnie sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie łączę.
- Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto smaruję przygotowanym farszem z serka, przykrywam kawałkami łososi i ogórka.
- Zwijam roladę, zawijam w papier i odkładam do lodówki, żeby schłodzić.
- Następnie kroję w plastry i podaję