SKŁADNIKI
- 1 jajko,
- 55 g majonezu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka skórki z cytryny,
- 20 g mąki kokosowej,
- 5 g śmietankowego budyniu w proszku,
- 5 g mielonego siemienia lnianego,
- 10-20 g słodziku (u mnie erytrytol),
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki kurkumy.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Łączę mokre składniki. Dodaję suche i dokładnie mieszam.
- Ciasto przekładam do foremek na muffiny (u mnie 4 sztuki). Piekę w temperaturze 170°C aż się zrumienią (ok. 20-25 minut).
NAJPROSTSZA MASA Z LEMON CURD
- 125 g mascarpone,
- 2 łyżki keto lemon curd.
Łączę łyżką lub blenduję na gładką masę.
ORZEŹWIAJĄCA MASA Z BAZYLIĄ
- 125 g mascarpone,
- 50 g śmietanki 30 %,
- 1 łyżka słodziku opcjonalnie,
- solidna garść świeżej bazylii,
- 1-2 łyżki keto lemon curd.
Najpierw blenduję bazylię ze śmietaną, następnie dodaję pozostałe składniki i blenduję na gładką masę.
PRZYGOTOWANIE BABECZEK
- Muffiny kroję w ten sposób, że z każdej ścinam czubek. Ścięte kawałki zamieniam w okruchy, które potem służą jako posypka na ciastku.
- Na każdej babeczce układam po dwie łyżki masy, posypuję okruszkami i gotowe.
- Pozostałą masę przekładam do pucharków. Posypuję okruszkami i zajadam 😉