SKŁADNIKI
- 1 żółtko,
- 1 jajko,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 50 g miękkiego masła,
- 40 g mąki migdałowej,
- 15-20 g babki jajowatej,
- 20-25 g mąki kokosowej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- 1 łyżka erytrolu,
- wanilia lub aromat śmietankowy, migdałowy,
- szczypta soli
plus do posypania cynamon i erytrol.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Łączę wszystkie składniki i odstawiam na 10 minut.
- Następnie przekładam na papier do pieczenie i rozcieram na cienki ok. 1 cm placek. Posypuję cynamonem i erytrolem.
- Składam boki do środka tworząc coś na kształt długiej koperty. Dzielę na 5-6 kawałków. Nakładam jeden na drugi. Tak, żeby była przestrzeń pomiędzy kawałkami ciasta i ciasto nie było sklejone (zerknij na film poniżej).
- Przekładam razem z papierem do naczynia „keksówki”.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 40 minut w temp. 150ºC.
Makroskładniki w całości:
- białko 26 g,
- tłuszcz 86 g,
- węglowodany 12 g,
- kalorie 953 kcal.