SKŁADNIKI
- podwójna pierś z kurczaka (u mnie ok. 450-500 g),
- przyprawy: po ćwierć łyżeczki kuminu, mielonej kolendry, wędzonej papryki, po szczypcie imbiru, gałki muszkatołowej, ostrej papryki,
- 2 łyżki masła / smalcu do smażenia,
- sól, świeżo mielony pieprz.
Mięso kroję na cieniutkie paseczki. Posypuję przyprawami. Odstawiam na czas przygotowania sosu i bułki. Następnie smażę na tłuszczu na średnim ogniu.
Sos
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu/śmietany,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 1-2 ząbki czosnku,
- garść koperku,
- opcjonalnie sok z cytryny,
- sól, świeżo mielony pieprz.
Wszystkie składniki łączę, odstawiam.
Bułka
- 3 białka,
- 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie),
- 30 g wiórków kokosowych (najlepiej drobnych),
- 20 g sezamu,
- 20 g słonecznika,
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- szczypta kuminu, oregano, papryki wędzonej,
- 1,5 łyżki tłuszczu do smażenia (masła / smalcu).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Wiórki i słonecznik krótko blenduję, żeby były bardziej rozkruszone.
- Do białek (łącznie czterech) dodaję sól i ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtko i na małych obrotach ubijam. Następnie powoli dosypuję wiórki kokosowe ze słonecznikiem i sezamem oraz przyprawy delikatnie miksuję.
- Na patelni rozpuszczam ok. 2 łyżki smalcu. Smażę na małym ogniu pod przykryciem ze szczeliną.
- Gdy tylko masa zetnie się na wierzchu odwracam na drugą stronę na ok. 1,5 minuty, żeby zrumienić.
- Bułkę kroję na pół albo na cztery części. Następnie kroję na pół, tak żeby powstała kieszonka.
- Warzywa według uznania np. ćwierć czerwonej kapusty, pół cebuli, pół ogórka, pół pomidora, garść posiekanej kapusty pekińskiej.
Makroskładniki w całości:
- Białko 145 g,
- Tłuszcz 161 g,
- Węglowodany 18 g,
- Kalorie 2130 kcal.