SKŁADNIKI
- 220 g majonezu*,
- 4 jajka*,
- 3 łyżki octu jabłkowego*,
- 30 g mąki łubinowej,
- 30 g złocistego mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego,
- 30 g łupiny babki jajowatej*,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli.
*najlepiej w temp. pokojowej
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Wszystkie składniki miksuję do uzyskania jednolitej masy. Odstawiam na 10 minut. Jeśli po tym czasie ciasto jest zbyt luźne (lejące) dodaję jeszcze 1 łyżkę mąki, jeśli zbyt gęste i zbite 2-3 łyżki ciepłej wody.
- Ciasto przekładam do formy (keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku (góra dół) w temp. 160-170⁰C przez ok. 55 minut. Studzę na kratce. Najlepiej kroić, gdy dobrze ostygnie… 😉 Podobny przepis znajdziesz TU (kliknij).
Makroskładniki w całości / w jednej kromce (20):
- białko 60 / 3 g,
- tłuszcz 187 / 9,4 g ,
- węglowodany 15/ 0,8 g,
- kalorie 2005 / 100 kcal.3