Kategorie
Keto pieczywo

KETO CHLEB NA DROŻDŻACH

Pyszny, pachnący i zachwycający!!! 🙃 Polecam całym sercem!!! 💓

SKŁADNIKI 

Wersja I

Zaczyn
Ciasto 
Na wierzch

Wersja II

Zaczyn
Ciasto
Na wierzch

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Wykonanie

  1. W obu wersjach upieczenie keto chleba na drożdżach zaczynamy tak jak przy tradycyjnych wypiekach drożdżowych od przygotowania zaczynu. Łączymy wszystkie składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce (można przykryć ściereczką) na 30-40 minut. 
  2. Po tym czasie sprawdzamy czy drożdże zaczęły pracować. Muszą pojawić się charakterystyczne pęcherzyki powietrza.
  3. Następnie dodaję pozostałe składniki na ciasto i dokładnie miksuję. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
  4. Tak jak w przypadku zaczynu muszą pojawić się pęcherzyki powietrza. Gdy ciasto spełnia te kryteria, czyli wyraźnie buzuje i „żyje” przekładam do formy (ok. 15 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na wierzchu delikatnie rozprowadzam oliwę z przyprawami. Całość  przykrywam ściereczką i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  6. Po tym czasie piekę w nagrzanym piekarniku  (góra-dół) w temperaturze 140-150⁰C przez 35-40 minut.
Makroskładniki  w całości (chlebek I):

Białko ok. 45 g, Tłuszcz ok. 86 g, Węglowodany ok. 35 g, Kalorie 1095 kcal

Makroskładniki  w całości (chlebek II):

Białko ok. 43 g, Tłuszcz ok. 76 g, Węglowodany ok. 18 g, Kalorie 925 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *