SKŁADNIKI
Wersja I
Zaczyn
- 80 g kefiru,
- pół łyżeczki miodu,
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,
- 1 łyżka mąki migdałowej,
Ciasto
- 2 jajka,
- 1 łyżka oliwy,
- 70 g mąki migdałowej,
- 30 g mąki z ciecierzycy,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
Na wierzch
- 1,5 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku, zioła, ostra papryka,
- szczypta soli.
Wersja II
Zaczyn
- 80 g kefiru,
- pół łyżeczki miodu,
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,
- 1 łyżka mąki kokosowej,
Ciasto
- 2 jajka,
- 1 łyżka oliwy,
- 50 g mąki migdałowej,
- 10 g mąki kokosowej,
- 30 g mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
Na wierzch
- 1,5 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku, zioła, ostra papryka,
- szczypta soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Wykonanie
- W obu wersjach upieczenie keto chleba na drożdżach zaczynamy tak jak przy tradycyjnych wypiekach drożdżowych od przygotowania zaczynu. Łączymy wszystkie składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce (można przykryć ściereczką) na 30-40 minut.
- Po tym czasie sprawdzamy czy drożdże zaczęły pracować. Muszą pojawić się charakterystyczne pęcherzyki powietrza.
- Następnie dodaję pozostałe składniki na ciasto i dokładnie miksuję. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
- Tak jak w przypadku zaczynu muszą pojawić się pęcherzyki powietrza. Gdy ciasto spełnia te kryteria, czyli wyraźnie buzuje i „żyje” przekładam do formy (ok. 15 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu delikatnie rozprowadzam oliwę z przyprawami. Całość przykrywam ściereczką i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
- Po tym czasie piekę w nagrzanym piekarniku (góra-dół) w temperaturze 140-150⁰C przez 35-40 minut.
Makroskładniki w całości (chlebek I):
Białko ok. 45 g, Tłuszcz ok. 86 g, Węglowodany ok. 35 g, Kalorie 1095 kcal
Makroskładniki w całości (chlebek II):
Białko ok. 43 g, Tłuszcz ok. 76 g, Węglowodany ok. 18 g, Kalorie 925 kcal