SKŁADNIKI
- 140 g orzechów (laskowych, pekan, włoskich, ziemnych) i/lub migdałów plus garść na wierzch,
- 60 g zwykłego masła,
- 2 łyżki (ok. 50 g) masła orzechowego,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- szczypta soli,
- 80 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady min. 80-85% kakao.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- W garnku na małym ogniu rozpuszczam zwykłe masło. Dodaję szczyptę soli i słodzik. Mieszam, aż się rozpuszczą. Dodaję masło orzechowego. Mieszam dokładnie.
- Zestawiam z ognia dodaję posiekane orzechy oraz migdały i łączę.
- Masę przekładam do prostokątnego naczynia o wymiarach ok. 14 x 22 cm wyłożonego papierem do pieczenia.
- Polewam rozpuszczoną gorzką czekoladą. Posypuję garścią posiekanych orzechów i chłodzę przez ok. godzinę.
- Następnie kroję na 8 kawałków. Przechowuję w lodówce.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (8):
- Białko 45 / 5,6 g
- Tłuszcz 221 / 27,6 g
- Węglowodany 36 / 4,5 g
- Kalorie 2331 / 291 kcal