SKŁADNIKI
- 6 jajek,
- 150 g mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego,
- 150 g mąki migdałowej,
- 80 g roztopionego masła,
- 180 g ciepłej wody,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Wszystkie składniki miksuję do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Odstawiam na kilka minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik.
- Z ciasta lepię bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 15-20 z termoobiegiem w temp. 170ºC, a następnie góra-dół przez 20-25 minut (temperaturę pieczenia możemy znacznie obniżyć, wtedy wydłużamy czas pieczenia).
- Upieczone bułki studzę na kratce.
Makroskładniki w całości / w jednej bułce (8):
- białko 139 / 17,4 g
- tłuszcz 190 / 23,8 g
- węglowodany 19 / 2,4 g
- kalorie 2344 / 293 kcal.