SKŁADNIKI
- 300 g pieczarek,
- pół cebuli,
- 2 łyżki masła, klarowanego,
- 4 jajka,
- 1-2 łyżki zwykłego masła
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 150 g fety,
- szczypiorek, natka pietruszki,
- sól lub sól ziołowa, pieprz,
- rukola.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam tłuszcz, dodaję pokrojoną cebulę, smażę i mieszam co jakiś czas.
- Gdy tylko cebula zacznie rumienić się dodaję pokrojone pieczarki i smażę aż stracą jędrność i odparują. Jeśli nam nie przeszkadza możemy dodać posiekany czosnek.
- Na tym etapie polecam dodać także 1-2 łyżki zwykłego masła, ponieważ znacząco wzbogaca smak.
- W misce roztrzepuję jajka ze śmietaną oraz solą i pieprzem. Masę przelewam na usmażone pieczarki. Rozprowadzam równomiernie. Zmniejszam ogień, patelnię przykrywam.
- Po kilku chwilach, gdy masa zacznie ścinać się dodaję pokrojoną/pokruszoną fetę. Przykrywam i smażę, aż masa całkowicie zastygnie.
- Posypuję szczypiorkiem i/lub natką pietruszki. Podaję z rukolą skropioną oliwą.
Makroskładniki w całości:
- Białko 65 g,
- Tłuszcz 105 g,
- Węglowodany 15 g,
- Kalorie 1253 kcal.