SKŁADNIKI
- 2 jajka,
- 100 g fety (u mnie owczo-kozia),
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 10 g oliwy z oliwek,
- 40 g mąki migdałowej,
- 10 g złotego, odtłuszczonego siemienia lnianego mielonego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- opcjonalnie zioła, sezam, czarnuszka, kminek, rozmaryn, mak.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Jajka, fetę, ocet oraz oliwę blenduję do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaję sypkie składniki i łączę.
- Masę przekładam do formy “keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku (góra-dół) w temp. 170⁰C przez 10-15 minut, następnie zmniejszam temp. do 150⁰C i piekę przez ok. 20 minut.
- Studzę na kratce. Kroję po całkowitym ostudzeniu.
Makroskładniki w całości:
- białko ok. 47 g,
- tłuszcz ok. 70 g,
- węglowodany ok. 6,3 g,
- kalorie ok. 848 kcal.