SKŁADNIKI
- pół kalafiora (ok. 400 g),
- pół cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki masła klarowanego,
- ok. 700 ml gorącego rosołu,
- 1,5 łyżki masła orzechowego,
- ćwierć łyżeczki (można dodać mniej) pasty chili,
- 1-2 łyżki sosu sojowego,
- sól, pieprz,
- garść posiekanego szczypiorku
do podania
- ulubiony ser (np. pleśniowy) lub chipsy z sera,
- sezam, słonecznik,
- sos na bazie octu balsamicznego,
- odrobina soku z cytryny lub limonki,
- opcjonalnie odrobina skórki z cytryny.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- W garnku rozpuszczam masło. Dodaję pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszam.
- Gdy zaczną się rumienić dodaję kalafior pokrojony na mniejsze części. Smażę przez kilka minut mieszając co jakiś czas.
- Dodaję gorący rosół. Doprowadzam do zagotowania, przykrywam i gotuję, aż kalafior zmięknie.
- Dodaję masło orzechowe, pastę chili oraz sos sojowy. Miksuję blenderem na jednolity krem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
- Podaję posypane posiekanym szczypiorkiem oraz skropione sosem na bazie octu balsamicznego i sokiem z cytryny. Dobór sera i nasion według uznania 😉
Makroskładniki w samej zupie bez dodatków typu ser itp. / w jednej porcji (4):
- Białko ok. 42 / 10,5 g
- Tłuszcz ok. 90 / 22,5 g
- Węglowodany ok. 27 / 6,8 g,
- Kalorie ok. 1090 / 273 kcal.