SKŁADNIKI
- 50 g mąki łubinowej,
- 15 g mąki bambusowej,
- 30 g łupiny babki jajowatej,
- 4 jajka,
- 200 ml ciepłej wody,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli.
* podlinkowane, pogrubione produkty z listy składników możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych przepisów na keto bułki i bochenki znajdziesz w pakiecie:
WYKONANIE
- W misce umieszczam wszystkie składniki i miksuję do uzyskania jednolitej gąbczastej masy.
- Zmoczonymi rękami lepię okrągłe bułki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20-25 minut (góra-dół), kolejne 20 minut piekę w temperaturze 160°C (bułki muszą być rumiane). Studzę na kratce.
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednej bułce (5):
- białko ok. 53 / 11 g,
- tłuszcz ok. 28 / 5,6 g,
- węglowodany ok. 8,3 / 1,7 g,
- kalorie 578 / 116 kca
14 odpowiedzi na “ŁUBINOWE KETO BUŁKI BEZ NABIAŁU”
Po zmieszaniu składników wyszła płynna „rzecz”. Musiałem dodać przynajmniej jeszcze raz tyle mąki (jednej i drugiej) żeby zaczęło to przypominać „gąbczaste ciasto”. Ale bułki wyszły w miarę OK.
ja zostawiam ciasto na parę minut do napęcznienia i dopiero mokrymi łapkami formuje bułki.
Super pomysł.
Ja czekam około pół godziny zeby wszystko napecznialo,na tyle przepisów co zrobilam,te bulki są najlepsze.
Dziękuję za komentarz. Cieszę się, że bułki smakują.
robię te bułki niemal codziennie od jakiegoś czasu. Faktycznie trzeba dać więcej sypkich składników żeby ciasto wyszło mniej lejące. Dodatkowo dodaję mniej wody. Bułki pyszne i ja je czasem dłużej przechowuję w lodówce, dzięki czemu mam je parę dni dłużej 😀
Cieszę się, że bułki smakują 😍 Na konsystencję ciasta wpływa wiele czynników, mąki mają różną sypkość i lepkość, jajka różną wagę itd.
po co są aż 4 jajka wychodzi jajecznica, w normalnym chclebie nie ma w ogóle jajek.
Robię je drugi raz, są bardzo fajne, dzieci zajadają. Ja nie dodaje niczego więcej, wszystko jak w przepisie i po kilku minutach konsystencja jest jak należy. Mieszam wszystko ręcznie, nie miksuję. Może ktoś za bardzo ubija jajka i dlatego wychodzi rzadkie, ewentualnie ma inny typ błonnika bambusowego (są dwa). Super blog, zaglądam coraz częściej
Cieszę się, że smakują 💗 Dziękuję za komentarz 💗
Moje ulubione bułki – szybko, mega łatwo i tanio. Z podanych gramatur wychodzi mi idealne ciasto do ufarmowania bułek. Do środka dodaje jeszcze różne przyprawy i dodatki, np. mieszankę pomidor-bazylia, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, słonecznik, pestki dyni, ostatnio eksperymentowałam z płatkami drożdżowymi nieaktywnymi.
Cieszę się bardzo! Dziękuję 😊
czy mąka bambusowa jest niezbędna? Mozna ją czymś zastąpić?
Można zastąpić inną mąką.