Kategorie
Keto pieczywo

ŁUBINOWE KETO BUŁKI BEZ NABIAŁU

Co tu dużo mówić czy pisać… uwielbiam piec domowe buły i bochenki i już! 😊

SKŁADNIKI

* podlinkowane, pogrubione produkty z listy składników możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych przepisów na keto bułki i bochenki znajdziesz w pakiecie:

WYKONANIE

  1. W misce umieszczam wszystkie składniki i miksuję do uzyskania jednolitej gąbczastej masy.  
  2. Zmoczonymi rękami lepię okrągłe bułki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20-25 minut (góra-dół), kolejne 20 minut piekę w temperaturze 160°C (bułki muszą być rumiane). Studzę na kratce. 

MAKROSKŁADNIKI  w całości / w jednej bułce (5): 

  • białko ok. 53 / 11 g,
  • tłuszcz ok. 28 / 5,6 g,
  • węglowodany ok. 8,3 / 1,7 g,
  • kalorie 578 / 116 kca

10 odpowiedzi na “ŁUBINOWE KETO BUŁKI BEZ NABIAŁU”

Po zmieszaniu składników wyszła płynna „rzecz”. Musiałem dodać przynajmniej jeszcze raz tyle mąki (jednej i drugiej) żeby zaczęło to przypominać „gąbczaste ciasto”. Ale bułki wyszły w miarę OK.

robię te bułki niemal codziennie od jakiegoś czasu. Faktycznie trzeba dać więcej sypkich składników żeby ciasto wyszło mniej lejące. Dodatkowo dodaję mniej wody. Bułki pyszne i ja je czasem dłużej przechowuję w lodówce, dzięki czemu mam je parę dni dłużej 😀

Robię je drugi raz, są bardzo fajne, dzieci zajadają. Ja nie dodaje niczego więcej, wszystko jak w przepisie i po kilku minutach konsystencja jest jak należy. Mieszam wszystko ręcznie, nie miksuję. Może ktoś za bardzo ubija jajka i dlatego wychodzi rzadkie, ewentualnie ma inny typ błonnika bambusowego (są dwa). Super blog, zaglądam coraz częściej

Moje ulubione bułki – szybko, mega łatwo i tanio. Z podanych gramatur wychodzi mi idealne ciasto do ufarmowania bułek. Do środka dodaje jeszcze różne przyprawy i dodatki, np. mieszankę pomidor-bazylia, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, słonecznik, pestki dyni, ostatnio eksperymentowałam z płatkami drożdżowymi nieaktywnymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *