SKŁADNIKI
- ok. 200 g filetów śledziowych,
- duża garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych),
- pół cebuli,
- 2 łyżki masła do smażenia,
- 1,5 łyżki majonezu,
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka keczupu,
- pół łyżeczki majeranku,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- sól, świeżo zmielony pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam tłuszcz. Smażę pokrojoną cebulę. Gdy zeszkli się dodaję odsączone i pokrojone grzyby. Smażę przez kilka chwil, po czym przykrywam i duszę, aż zmiękną (ewentualnie dodaję odrobinę wody).
- Następnie ostudzone dodaję do pokrojonych śledzi. W misce łączę majonez, śmietanę, keczup oraz przyprawy.
- Dodaję do śledzi z grzybami i dokładnie mieszam. Przed podaniem chłodzę.
MAKROSKŁADNIKI
- tłuszcz 75 g,
- białko 45 g,
- węglowodany 13 g,
- kalorie 917 kcal.