SKŁADNIKI
- 250 g pieczarek,
- 100-150 g kapusty kiszonej,
- 1 cebula,
- 2-3 łyżki masła klarowanego,
- odrobina wody,
- przyprawy: majeranek, papryka, pieprz ziołowy,
- sól, pieprz.
KLUSKI
- ok. 150 g białek (z 4 średnich jaj),
- 1,5 łyżki rozpuszczonego masła (może być także klarowane),
- 70 g jogurtu naturalnego,
- 10 g mąki bambusowej,
- szczypta soli lub więcej, pieprz,
- opcjonalnie dowolne przyprawy.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam tłuszcz i smażę pokrojoną cebulę. Gdy się zarumieni dodaję pokrojone pieczarki. Następnie, gdy odparują dodaję posiekaną kapustę.
- Smażę przez kilka chwil. Dodaję odrobinę wody i duszę pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.
- Składniki na kluski blenduję.Masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowuję cienko, tak żeby powstał cienki placek.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temp. 150ºC przez ok. 10-15 minut (aż masa zastygnie). Po upieczeniu składam na pół i kroję tak jak klasyczne łazanki.
- Zawartość patelni doprawiam do smaku. Dodaję pokrojone łazanki, podgrzewam wszystko razem i podaję.
MAKROSKŁADNIKI w całości
- Białko 31 g
- Tłuszcz 69 g
- Węglowodany 18 g
- Kalorie 819 kcal.