Kategorie
Keto desery Keto wytrawnie

MIGDAŁOWE PRALINY Z MAKIEM

Proste, wręcz banalnie proste i bardzo, bardzo szybko znikające 😉

SKŁADNIKI

POLEWA

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

WYKONANIE

  1. W garnku na małym ogniu podgrzewam wszystkie składniki. Sprawdzam konsystencję masy i ewentualnie dodaję 2-3 łyżki wrzątku. Masa ma być stabilna i plastyczna. Odstawiam na 1-2 godziny (w tym czasie masa dodatkowo zgęstnieje).
  2. Przekładam do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Rozprowadzam równomiernie i wstawiam do zamrażalnika, aż masa zastygnie. Kroję na równe porcje (u mnie 16).
  3. Batoniki smakują wyśmienicie bez dodatków, jeśli chcemy, żeby było bardziej wykwintnie każdy kawałeczek zanurzam w keto lukrze. 

LUKIER

  1. W garnku podgrzewam miąższ kokosowy, mleczko/śmietankę/krem kokosowy, olej kokosowy (lub masło) oraz sok z cytryny. Cały czas na małym ogniu podgrzewam i mieszam. Nie dopuszczam do zagotowania i przypalenia.
  2. Gdy składniki połączą się, sprawdzam smak i dodaję słodzik. Ewentualnie jeszcze sok z cytryny. Można dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy.
  3. Lukier stosuję lekko ciepły. Jeśli zastygnie jeszcze w garnuszku, trzeba podgrzać na małym ogniu, wtedy bez problemu ozdobimy desery. Następnie chłodzę w lodówce lub zamrażalniku, aż lukier zastygnie.

MAKROSKŁADNIKI

w całości bez lukru/ w jednej porcji 16:

  • Białko 34 / 2,1 g,
  • Tłuszcz 103 / 6,4 g,
  • Węglowodany 11 / 0,7 g,
  • Kalorie 1121 / 70 kcal.

w całości z lukrem  / w jednej porcji 16 :

  • Białko 35 / 2,2 g,
  • Tłuszcz 129 / 8,1 g,
  • Węglowodany 17 / 1,1  g,
  • Kalorie 1380 / 86 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *