SKŁADNIKI
- ok. 100 g zmielonych migdałów / mąki migdałowej,
- 20 g maku mielonego na sucho,
- 2-3 łyżki erytrolu (najlepiej w pudrze),
- odrobina aromatu migdałowego,
- 40 g rozpuszczonego masła, masła klarowanego lub oleju kokosowego,
- ok. 3-4 łyżki wrzątku lub gorącego mleka,
- 1,5 łyżki miąższu kokosowego lub masła orzechowego,
POLEWA
- 40-50 g śmietanki/kremu kokosowego (gęstego mleczka),
- 40-50 g miąższu kokosowego,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- opcjonalnie skórka z cytryny, pomarańczy i/lub aromat migdałowy,
- 1-1,5 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego,
- opcjonalnie 1-2 łyżki erytrolu.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- W garnku na małym ogniu podgrzewam wszystkie składniki. Sprawdzam konsystencję masy i ewentualnie dodaję 2-3 łyżki wrzątku. Masa ma być stabilna i plastyczna. Odstawiam na 1-2 godziny (w tym czasie masa dodatkowo zgęstnieje).
- Przekładam do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Rozprowadzam równomiernie i wstawiam do zamrażalnika, aż masa zastygnie. Kroję na równe porcje (u mnie 16).
- Batoniki smakują wyśmienicie bez dodatków, jeśli chcemy, żeby było bardziej wykwintnie każdy kawałeczek zanurzam w keto lukrze.
LUKIER
- W garnku podgrzewam miąższ kokosowy, mleczko/śmietankę/krem kokosowy, olej kokosowy (lub masło) oraz sok z cytryny. Cały czas na małym ogniu podgrzewam i mieszam. Nie dopuszczam do zagotowania i przypalenia.
- Gdy składniki połączą się, sprawdzam smak i dodaję słodzik. Ewentualnie jeszcze sok z cytryny. Można dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy.
- Lukier stosuję lekko ciepły. Jeśli zastygnie jeszcze w garnuszku, trzeba podgrzać na małym ogniu, wtedy bez problemu ozdobimy desery. Następnie chłodzę w lodówce lub zamrażalniku, aż lukier zastygnie.
MAKROSKŁADNIKI
w całości bez lukru/ w jednej porcji 16:
- Białko 34 / 2,1 g,
- Tłuszcz 103 / 6,4 g,
- Węglowodany 11 / 0,7 g,
- Kalorie 1121 / 70 kcal.
w całości z lukrem / w jednej porcji 16 :
- Białko 35 / 2,2 g,
- Tłuszcz 129 / 8,1 g,
- Węglowodany 17 / 1,1 g,
- Kalorie 1380 / 86 kcal.