SKŁADNIKI
- 250 g mięsa z rosołu (najlepsze kawałki bez tłuszczyku),
- 300 g pieczarek,
- pół cebuli,
- 3 łyżki smalcu gęsiego,
- 6 jajek,
- 150-160 g żółtego sera startego na dużych oczkach (u mnie gouda),
- przyprawy: ostra papryka, czosnek niedźwiedzi, majeranek, suszona kolendra,
- pieprz, sól,
- garść natki pietruszki,
- garść szczypiorku.
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam tłuszcz. Smażę pokrojoną cebulę, gdy się zarumieni dodaję grubo pokrojone pieczarki, gdy odparują dodaję rozdrobnione mięso.
- Jajka roztrzepuję z przyprawami. Dodaję starty na dużych oczkach ser. Mieszam. Przelewam na patelnię i wstawiam do nagrzanego piekarnika.
- Jeśli patelnia nie nadaje się do pieczenia w piekarniku, całość przekładam do naczynia np. żaroodpornego.
- Piekę przez ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 170⁰C (aż masa całkowicie zetnie się).
MAKROSKŁADNIKI W CAŁOŚCI
- białko 135 g,
- tłuszcz 140 g,
- węglowodany 13 g,
- kalorie 1835 kcal.