SKŁADNIKI
- 280 g mąki orkiszowej,
- 15 g świeżych drożdży,
- 4 łyżki ciepłego mleka lub wody,
- 2 jajka,
- pół łyżeczki słodziku np. ksylitol,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki miękkiego masła,
nadzienie:
oraz
- mleko do posmarowania
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Robię zaczyn – drożdże rozpuszczam w mleku lub wodzie, dodaję słodzik i odrobinę mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (ok. 15 minut).
- W misce przesiewam mąkę. Dodaję rozpuszczone drożdże z mlekiem oraz pozostałe składniki na ciasto. Dokładnie mieszam i wyrabiam, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (ewentualnie można odrobinę dosypać mąki). Odstawiam przykryte do wyrośnięcia na ok. godzinę, aż podwoi objętość.
- W tym czasie obieram i drobno kroję cebulę. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i smażę lekko posoloną cebulę, aż się zeszkli. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję cienko tj. 2-3mm. Wykrawam krążki i nadziewam cebulą. Sklejam tak aby powstały trójkąty, albo tak jak jak zrobiłam, pierożki.
- Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam jeszcze do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Kuchenkę rozgrzewam do 190°C. Przed upieczeniem pierożki smaruję z wierzchu mlekiem. Piekę, aż się zrumienią ok. 15 minut. Studzę na kratce.