Kategorie
Dania obiadowe Domowe pieczywo Przystawki

| KNYSZE – DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z CEBULĄ

Wprawdzie nie wyglądają jak typowe knysze, bo robione na kształt pierożków, ale kto przejmowałby się formą. Liczy się wyjątkowy smak:)

SKŁADNIKI

nadzienie:

oraz

  • mleko do posmarowania

* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

WYKONANIE

  1. Robię zaczyn – drożdże rozpuszczam w mleku lub wodzie, dodaję słodzik i odrobinę mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (ok. 15 minut).
  2. W misce przesiewam mąkę. Dodaję rozpuszczone drożdże z mlekiem oraz pozostałe składniki na ciasto. Dokładnie mieszam i wyrabiam, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (ewentualnie można odrobinę dosypać mąki). Odstawiam przykryte do wyrośnięcia na ok. godzinę,  aż podwoi objętość.
  3. W tym czasie obieram i drobno kroję cebulę. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i smażę lekko posoloną cebulę, aż się zeszkli. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję cienko tj. 2-3mm. Wykrawam krążki i nadziewam cebulą. Sklejam tak aby powstały trójkąty, albo tak jak jak zrobiłam, pierożki.
  5. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam jeszcze do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Kuchenkę rozgrzewam do 190°C. Przed upieczeniem pierożki smaruję z wierzchu mlekiem. Piekę, aż się zrumienią ok. 15 minut. Studzę na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *