SKŁADNIKI
- ok. 200 g filetów śledziowych,
- 1 surowa czerwona papryka (ok. 150 g), można zastąpić konserwową,
- 1 ząbek czosnku,
- pół cebuli,
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia( smalcu / masła / oleju kokosowego,),
- 150-200 ml przecieru pomidorowego,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- ćwierć łyżeczki ostrej papryki,
- szczypta cynamonu,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam tłuszcz. Dodaję pokrojoną cebulę oraz czosnek. Gdy się lekko zrumienią dodaję pokrojoną w paski paprykę i smażę, aż zmięknie.
- Następnie dodaję przecier pomidorowy i mieszam. Doprowadzam do zagotowania, doprawiam do smaku.
- Na koniec dodaję pokrojone w paski śledzie.
- Posypuję natką pietruszki.
MAKROSKŁADNIKI w całości
- tłuszcz 53 g,
- białko 44 g,
- węglowodany 12 g,
- kalorie 721 kcal.