SKŁADNIKI:
- 200 g mięsa wołowego,
- 3 łyżki tłuszczu do smażenia (masło sklarowane, smalec gęsi),
- pół marchewki,
- kawałek pora,
- kawałek papryki,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 cm świeżo startego imbiru,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka świeżo mielonej kolendry,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- sól, pieprz,
- garść natki pietruszki i/lub szczypiorku.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
KETO MAKARON:
- 3 jajka,
- 1,5 łyżki tłuszczu plus do natłuszczenia patelni (masło sklarowane, smalec gęsi),
- szczypta soli.
Wszystkie składniki blenduję. Z powstałego ciasta smażę naleśniki (3-4), zwijam w rulon i kroję na cienkie paseczki.
WYKONANIE:
- Wołowinę kroję na cieniutkie plasterki w poprzek włókien. Smażę przez ok. 8 minut na dość mocnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaję imbir, czosnek. Następnie warzywa. Jeśli jest taka potrzeba dodaję trochę gorącej wody. Dodaję sos sojowy i duszę pod przykryciem ok. 10 minut. W tym czasie dolewam trochę wody.
- Dodaję przyprawy, ewentualnie sól lub sos sojowy i na koniec keto makaron. Jeszcze chwilę podgrzewam na małym ogniu, mieszam i podaję. Posypuję natką pietruszki lub szczypiorkiem.
MAKROSKŁADNIKI W CAŁOŚCI:
- Białko 47 g,
- Tłuszcz 68 g,
- Węglowodany 7 g,
- Kalorie 828 kcal.